LÉLEKMAG STÚDIÓ

"A saját történetemet keresem, és mélyen a felszín alá ásva, megtalálom a lelkemet."
(M.Haruki) 

Autogén tréning

Mi is az autogén tréning?

Az Autogén tréning (relaxáció) egy lazító gyakorlatsor, melynek célja a vázizmoknak és a test vegetatív szabályozású működésének (légzés, keringés, szívműködés, emésztés) optimalizálása és ellazulása. Így saját testi működésének önkontrolljával a test és a lélek ellazulását érheti el, és megtanulja a mindennapi stresszt hatékonyabban kezelni és kivédeni.

Az autogén tréning arra a tudományos tényre épít, mely szerint a test és a lélek egysége elválaszthatatlan. Mikor feszültek vagyunk, a testünk működése is reagál erre, stresszreakciókat mutat (légzés, szívműködés gyorsul, vércukorszint emelkedik, stb). Miközben megtanuljuk az autogén tréning által a testi tünetek pontosabb és gyorsabb észlelését, úgy képessé válunk a hatékonyabb és optimálisabb testi és lelki egyensúly kialakítására. Az autogén tréning igen hatásos stressz és pszichoszomatikus problémák kezelésére.

Hogyan működik?

A Schultz féle autogén tréning egy relaxációs módszer, az 1920-as évektől alkalmazzák. Pszichofiziológiai működésének alapja az, hogy az izmok tónusának szabályozási mechanizmusa, a proprioceptív reflexív összeköttetést biztosít az izmok és a központi idegrendszer között. Az izmok feszültségi szintjét a formatio reticularison(FR) keresztül szabályozza a központi idegrendszer. A FR egy központi átkapcsoló állomás, amely nagyon sok belső működésért is felelős még-

  1. a tudat éberségi szintjéért, annak aktiválásáért,
  2. az érzelmi és hangulati változásokért a limbikus rendszerrel való kapcsolata révén,
  3. vegetatív és hormonális szabályozásért a hypohtalamkus rendszeren keresztül.

Mivel a FR működése ilyen sokrétű, így az izomműködés és tónusszabályozás révén ezek az egyéb funkciók is hatással vannak a működésére, összekapcsolódnak bizonyos szinten. Nem véletlen hát, hogy a feed back folyamat révén ezek kölcsönhatásban állnak egymással, tehát pl. ha lelkileg feszültek vagyunk, az az izomtónusunk feszülésén és egyéb vegetatív funkció változáson (pl. szívműködés, légzés szaporább, emésztés felgyorsul, stb) is érezhető, és viszont, ha az izmok ellazulnak, akkor az érzelmi stabilitásunk is helyreáll.

Ezt a folyamatot használja gyógyító hatással az Autogén Tréning. Így ez a módszer nagyon hatásos stresszmegelőzés, kezelés, valamint pszichoszomatikus betegségek(lelki eredetű fizikai betegségek) kezelésénélis, de előszerettel alkalmazzák terhesség idején szülésre felkészítő ill. stresszoldó hatása miatt, és az alap gyakorlatok elsajátítása után imaginatív gyakorlatokkal kombinálva pszichoterápiás módszerként is igen működőképes.

A tréningen való részvételt megelőzi egy rövid beszélgetés telefonon, ami a kontraindikáció (ellenjavallat) kiszűrése miatt elengedhetetlen.

Az aktuális tréningek helyszínét, árát és egyéb részleteket lsd. Újdonságok menüpont alatt. Jelentkezés telefonon a +36 70 675 9477-es számon.